Lindelöws Bokförlag


Pris:
90 :-

Kategori:
Poesi
Förord:
Bo Utas
Originalspråk:
Farsi
Format:
110 x 180 mm
Sidor:
128
ISBN-13:
9789185379415
Utgivning:
2011 april
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Mitt hjärta sörjer gården (pocket)
Forough Farrokhzad
Hon har allt som förknippas med en kultperson

"Den mest inflytelserika kvinnliga diktaren i Iran under 1900-talet är säkert Forough Farrokhzad", skriver Bo Utas i förordet. Han är professor i iranistik.

Forough Farrokhzad är en iransk författarlegend. Som några andra kända kulturpersoner gick hon en brutal död tillmötes. Hon omkom i en bilolycka i huvudstaden Teheran, bara 32 år gammal. Då var hon en framgångsrik poet, gjorde film, översatta Henry Miller och levde tillsammans med en gift iransk filmregissör.

Foroughs korta liv började lika dramatiskt. Som 16-åring gifte hon sig med en äldre regeringstjänsteman för att komma ifrån sin stränga fars uppfostran, en överste i shahens armé. När hon var 18 födde hon en son. Året efter skilde hon sig, och som 20-åring gav hon ut sin första diktbok. Dikten Mitt hjärta sörjer gården avslutas med dessa rader:

Och gårdens hjärta har brustit under solen
och gårdens själ
töms undan för undan på sina gröna minnen


Översättare: Elisabeth Fernold, Anja Malmberg och Namdar Nasser

Recensioner:
"Forough Farrokhzads frispråkighet väckte debatt och blev föremål för offentligt hån. Hennes produktion blev ringa eftersom hon dog i en bilolycka bara 32 år gammal. Likväl räknas hon som en av förnyarna av den iranska poesin av samma anledning som fick hennes förläggare att tveka – hennes privata och personliga poesi saknade motstycke i Iran."
ÅM Hellman - Kristianstadsbladet

"Det enkla, raka språket talar direkt till mig som läsare, och bygger tydliga bilder av en iransk kvinnas liv ... Med sitt chosefria sätt skapas ett förtroende - det känns som ett delgivande av något privat; jag får känslan av att möta en själ."
Carola Mikaelsson - Populär Poesi

« Vägen till Los Angeles  |  På de fattigas sida »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.