Lindelöws Bokförlag


Pris:
190 :-

Kategori:
Noveller
Förord:
Claes Hylinger
Format:
140 x 190 mm
Sidor:
286
ISBN-13:
9789185379286
Utgivning:
2010 december
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Förtrollningens problem
32 berättelser
Evert Taube
Uppväxten på Vinga fyr och många äventyr i Argentina

Som ung skrev Evert Taube mycket och gav också tidigt ut prosaböcker. Många berättelser förebådar hans rika liv som trubadur, konstnär och författare.

I samlingsvolymen Förtrollningens problem har ett trettiotal mustiga och medryckande berättelser valts ut från hans uppväxt på Vinga fyr i Göteborgs skärgård, om äventyren som sjöman och när han gick i land och började arbeta ute på Pampas. Evert Taube berättar också om tiden som ny och ung i huvudstaden Stockholm med nyvunna vänner och kontakter, som Albert Engström och Prins Eugen.

I bokens förord skriver författaren och Taubekännaren Claes Hylinger: "År 1918 hittar vi honom luspank i Köpenhamn. Han var ännu okänd som författare; hans första bok hade just blivit antagen av Bonniers, men några pengar hade inte kommit. I Köpenhamn fanns då en koloni av skandinaviska författare och konstnärer och de tog sig an den panke Taube."

Berättelserna är hämtade ur sex olika böcker, den första utgiven 1918 under titeln "Inte precis om kvinnorna". Sedan finns det också texter från till exempel "Oss emellan" (1921) och "Svärmare och stigmän" (1925).

Recensioner:
"Taubes poetiska rörlighet i förhållande till andra språk och därmed också till sitt eget möter man genast i antologin Förtrollningens problem, som samlat berättelser om hans liv i unga år."
Martin Nyström, Dagens Nyheter

"Det är en bok som, åtminstone delvis, sätter Taubes skapande i nytt ljus, framför allt genom texter som hämtas från hans tidiga böcker ... Den journalistiska skärpan i detaljerna, sättet att förflytta sig i en värld av ovisshet och äventyr, gör textskapandet till en sorts trolleri ... Här blir Taube mer än någonsin hemlöshetens poet. Hans sånger och texter handlar om livet någon annanstans."
Magnus Haglund, Göteborgs-Posten

"Likafullt fångas jag bitvis – av 'la lechusa', pampasugglan i en underlig historia, av det avvägda vemodet i 'Pieter Swanson från Pretoria' (från debuten), av 'Vinga unga', som mot barndomsminnets skärgårdsljus tecknar en tidig upplevelse av skönheten (som alls inte är någon idyll), av många andra enskilda scener."
Erik Bergqvist, Svenska Dagbladet

"... en prydlig och behändig bok ... Ljuspunkterna i de utvalda prosatexterna är många och trevliga att känna till och det gör att boken har en plats i Taubeälskarens bokhylla."
Stefan Estby, Fib/K

« Pojken på stegen  |  Om Vinga, Pampas och lite till »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.