Lindelöws Bokförlag


Pris:
240 :-

Kategori:
Biografi
Format:
140 x 215 mm
Sidor:
284
ISBN-13:
9789185379163
Utgivning:
2009 oktober
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Danskt band
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Den vingabrödna
Mary Andersson
En självbiografi från femtio olika arbetsplatser

Här ges Mary Anderssons självbiografiska bok ut om hennes tid som "hoppjerka". Hon skriver om sina över 50 olika arbeten, under fyra decennier.

Hon slog igenom med Maria från Borstahusen och Asbestarbetarna berättar. De spelades båda också som teaterpjäser. Den senare fick till och med resultat i riksdagen i strängare miljölagstiftning.

LÄS ett smakprov, tryck längst ner på pdf-symbolen.

Minnena och berättelserna i Den vingabrödna kommer till oss i samma tid som andra världskriget bryter ut. Mary Andersson är på väg att bli tonåring och präglas starkt av krigets fasor. Tidigt börjar hon arbeta. Det hinner bli många arbetsplatser fram till det skyddade arbete för handikappade innan pensioneringen på 1970-talet. Hon reagerar instinktivt och starkt mot orättvisor på fabriker, kontor och sjukhus, när hon arbetar som köksa och piga. Så här funderar Mary Andersson själv som många gånger i livet känt sig vingbruten:

"Ja, vem är jag som haft femtio jobb? Snart fyller jag åttio. Liksom aptiten kommer medan man äter, så säger jag att minnena kommer medan man skriver. Så enkelt, eller svårt, är det. Jag var nummer tre i en syskonskara på sju, jag har sjuårig folkskola och är född i arbetarnas barnmorskestuga mitt inne på Tunabergs järnbruk. Att det förpliktar, det har jag känt i ryggraden.

Mellan mina vanliga jobb har jag skrivit många artiklar, noveller, samt nu elva böcker, varav ytterligare två finns kvar i datorn. Maria från Borstahusen, Dåliga mänskor, Tjänsteflickan och Asbestarbetarna har kommit ut i såväl bokform som skådespel. Ja, det är väl allt. Nej, sen kommer det viktigaste som jag höll på att glömma, att jag även satt två barn till världen, fyra barnbarn, och - hör och häpna, ett barnbarnsbarn. Hälsningar, denna gång, från bästemormor!"

Recensioner:
Anneli Jordahl i Sydsvenska Dagbladet:
"I munter ton med vissa korn av sorg berättar hon om sitt yrkesliv och människor hon mött, fram till författardebuten 1979 med Sorgenfri och succépjäsen Maria från Borstahusen ... Mary Andersson led av ett hjärtfel, som hon höll tyst om, men som gjorde henne till ofrivillig hoppjerka. Vingbruten, var hon. Och det är tur att det är just hon – som skriver så kul och levande – som fått den här helknäppa idén ... Ibland påstås det att arbetarskildringen är död. Det är helt fel. Läs Mary Andersson."

Benny Holmberg i Tidningen Kulturen:
"Anderssons förmåga att berätta om det vardagliga och få det att ingå som viktiga beståndsdelar i det världsomspännande är en fröjd att läsa ... Hennes oförställda chosefrihet ger berättelsen en närhet och autenticitet som det är få författare förunnat att uppnå."

Kristian Lundberg, Helsingborgs Dagblad:
"Det är en säregen bok som också kunde tjäna som studiecirkelmaterial, inte minst i dess egenskap av tidsdokument ... 'Den vingabrödna' är en viktig bok ... Hennes ursinne och hennes underdogperspektiv är välgörande."

Catta Torhell, Bibliotekstjänst:
"Hon med den brutna vingen, ´den vingabrödna´, lite tilltufsad och med ett allvarligt hjärtfel som ständig följeslagare, är en av våra mest genuina arbetarförfattare."

Ur en artikel i Sydsvenska-Dagbladet
- Min mormor brukade säga: du springer omkring med en halv vinge. Det sa man då.

Ur en artikel i Skånska dagbladet
Om sin uppväxt:
- Nej, det gick inte att skriva hemma hos oss. Vi var nio personer, det fanns ingenstans att sitta och det var jämt ett himla oväsen. Och så måste jag ju passa mina syskon och hjälpa till med hushållet.
Nu när Mary Andersson fyllt 80 år:
- Jag går och ältar saker inom mig, komiska och tragiska, och sedan måste jag berätta dem. Det vet alla mina bekanta, och mina barn och barnbarn. De är till och med lite trötta på det vid det här laget, ha ha.

Fredrik Jönsson, Fria Tidningen:
- Jag tycker vårt samhälle börjar gå mot korruption, säger Mary Andersson. Ungdomarna behöver krusa för att få jobb och bostäder. Nej, det är så mycket orättvisor i vårt samhälle.Recensioner av Sorgenfri, 1979:
"Det är knivskarpt skildrat, nästan plågsam läsning. Det är tveklöst en stark debut." Håkan Boström, författare
"… det är riviga galghumoristiska dialoger … boken bör sättas i händerna på alla Malmös grundskoleelever." Lars Åke Augustsson, Svenska Dagbladet

Om Asbestarbetarna berättar, 1980:
"Ingen, tror jag, kan läsa boken utan att känna en maktlös, oerhörd vrede, inför de människoöden som där skildras … Boken går helt enkelt inte att recensera i någon konventionell mening … det är en av vår tids största miljöskandaler, hon har givit oss ett dokument om klassamhället." Olle Svenning, Aftonbladet
"… med boken om asbestarbetarna har resultatet blivit att man ändrat i arbetslagstiftningen till förmån för arbetarna." LO-Tidningen
"På arbetsmiljöområdet utgör boken en pionjärgärning." Stig Sjödin, Arbetsmiljö

Om Maria från Borstahusen, 1980:
"Mary Andersson kan konsten att förmedla kraften i en kollektiv rörelse som övertygar och blir mytskapande … sådan litteratur behövs. I den vitaliteten ligger hennes viktigaste insats inom arbetarrörelsen." Synnöve Clason
"… dialoger i en färgsprakande, målande, doftande och levande skildring …'Lilla Antwerpen', syndens näste, det är Maria som är ljuspunkten på gården …" Karin Eriksson, Östra Småland

Om Kära MAS, 2001:
"… jag fångas direkt, det är dramatiskt, humoristiskt, bitskt, sorgligt och kärleksfullt … ett galleri av härliga tidstypiska dofter, ett historiskt dokument …" Stefan Wilde, Skånska Dagbladet

« Pojken i brunnen  |  Trist som fan »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.