Lindelöws Bokförlag


Reapris: 75 :- 
Ordpris: (115 :-)
Kategori:
Roman
Översättare:
Ninni Holmqvist
Originalspråk:
Danska
Format:
140 x 200 mm
Sidor:
190
ISBN-13:
9789185379231
Utgivning:
2009 mars
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Ned til hundene
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Ner till hundarna
Helle Helle
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2009

2009 blir Helle Helle nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för romanen Ner till hundarna. En stor kritikerkår hyllar boken och läsarna tar den till sig.

Det här händer i upptakten till romanen: Bente, en 42-årig kvinna och författare, stiger av bussen i en by intill havet och sitter med sin resväska i en busskur. Hon har lämnat sin sambo och planlösts åkt iväg. Ett par i den lilla byn på landet, John och Putte, öppnar sitt hem för Bente, hon lär känna helt nya människor, tar till sig husets sysslor och utfodrar och rastar två jakthundar. Från sin nya plats i en hörnsoffa i vardagsrummet blir hon en själklar del av byns gemenskap.

LÄS gärna ett smakprov ur boken, två kapitel ... klicka längst ner på denna sida.

Själv säger Helle Helle den 31 maj 2009 i en intervju med journalisten Andreas Ekström i den Sydsvenskan:
"Varför är du författare? - För att det är roligt att glömma sig själv. Att skriva handlar på många sätt om det. Men jag trivs inte med att skriva. För jag tycker att det är skitsvårt. Men när jag skriver, när klockan där uppe i hörnet på datorn flyttar sig fyra timmar och jag inte märker det, så är det en upplevelse som påminner om att läsa. På en gång är jag väck från den här världen och mer närvarande i den, tätare inpå. Upptagen av språket. Det tillståndet är fantastiskt. Tid och rum försvinner samtidigt som ny tid och nytt rum återuppstår."

Översättning: Ninni Holmqvist

Recensioner:
Så här skriver kritikern, översättaren och författaren Erik Andersson i en essä i Dagens Nyheter:
"Man kan säga att Helle Helle skriver om de små nära tingen, om man med det menar ångest och kärlek, liv och död. Samtidigt är det nära nog oavbrutetspännande läsning, detta. Jag har ingen bra förklaring till hur det kan komma sig ... I långa stycken består böckerna enbart av dialog, och vartenda ord är så väl avlyssnat att man som läsare aldrig kommer på tanken att det pågår någon sorts intrig som författaren har tänkt ut. Man blir intresserad av personerna som människor, man får dem alldeles inpå sig. Och kanske finns det ett element av mysterium här också, för riktigt allt får man sällan veta."

"Det är en mästerlig skildring av en till synes händelselös tillvaro, där det mest spännande utgörs av cykelturer till affären och det dagliga rastandet av de båda hundarna som Bente tar över ansvaret för."
Eva Johansson, Svenska Dagbladet

"Ner till hundarna är ett litet mästerverk – svekfullt simpelt, lurigt lojt. Man tittar på färgen medan den torkar och upptäcker till sist att ångorna gjort en yr och illa till mods."
Per Svensson, Sydsvenska Dagbladet

"Men det blir också raffinerat i sitt sätt att stilla, stilla rubba på själva idéerna om vad som egentligen är viktigt, att lojt förskjuta fokus. Hemingway nämns här och där i samband med Helle Helle. Själv skulle jag hellre nämna Harold Pinter eller ibland till och med Beckett."
Anneli Dufva, Kulturnytt, Sveriges Radio

"Få kan som hon ladda det skenbart händelselösa med dolda hot och intrikata innebörder. Bör därför läsas långsamt, med största uppmärksamhet: här säger tempusvalet mer än hundra adjektiv. Inte sällan är aningarna och antydningarna själva meningen, betydelsen. Ändå finns det inget dunkelt - eller falskt djupsinnigt - över Helles prosa, tvärtom en pregnans hos detaljerna och substantiven. Och, ej att förglömma, ett berättardriv."
Jan Karlsson, Norrköpings Tidningar

"... skriver med en ömsint glimt i ögat och balanserar stilsäkert mellan humor och tragik. Dialogerna, ordknappa men fulla av undertoner, är på kornet; varje punkt sitter på sin plats. Lika anspråkslöst som raffinerat fångar hennes finstilta prosa hur också det okomplicerade livet långtifrån är enkelt. En orkan är en orkan, om än i ett vattenglas."
Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

"Egentligen händer det inte så mycket, men sällan har händelselöshet varit så intressant. Romanen inleds med Jag längtar efter ett bra ställe att gråta på. Bokens jag, författarinnan Bente, har hoppat av en buss någonstans på landet. När hon sitter i busskuren och liksom bara väntar möter hon det vänliga paret Putte och John ..."
Helena Krantz, Fria Tidningen

"Helle Helle är något så ovanligt som en folkkär modern författare, hennes förra roman, den lysande "Rødby-Puttgarden", har sålt i 30 000 exemplar och belönats med Kritikerpriset. Den nya romanen står inte långt efter i kvalitet och blir säkert också den läst och rosad av många."
Thomas Nydahl, Kristianstadsbladet

Själv säger Helle Helle i en intervju med journalisten Solveig Arle på den åländska tidningen Ny Tid:
"En roman slutar där den slutar, det är det fantastiska med litteraturen. Jag tycker det är bäst om en bok avslutas med att den öppnar sig, inte sluter sig." Och: "Alla mina romaner handlar om en kvinna som flyttar in hos någon, konstaterar Helle."


... om "Ned til hunderne", i dansk press:

"… jag njöt av denna fjärde roman, skriven av en av de stora danska prosaisterna idag." / Jon Helt Haarder, Jyllands-Posten

"För bakom de hårfina iaktagelserna av tillvarons trivialiteter tickar litteraturens stora frågor … Helle Helles prosa är slipad som en diamant. Den fylls av träffsäker dialog … Det är väldigt bra gjort. Helle Helle har tillfört dansk realism en ny dimension." / May Schack, Politiken

"Det verkligt konstnärliga i Helle Helles prosa är dialogen … Det gör Helle Helle till en annorlunda och vital röst i den danska litteraturen ..." / Jonas Hindsholm Bentzen, Børsen

"… jag försökte att sänka läshastigheten för att skjuta upp avslutningen, för att få möjlighet att dröja kvar i bokens enkla, behagliga prosa så länge som möjligt." / Lilian Munk Rosing, Information

« Hus och hem  |  Rödby-Puttgarden »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!