Lindelöws Bokförlag


Reapris: 95 :- 
Ordpris: (135 :-)
Kategori:
Roman
Översättare:
Ninni Holmqvist
Originalspråk:
Danska
Format:
150 x 205 mm
Sidor:
250
ISBN-13:
9789185379187
Utgivning:
2008 november
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Hus og hjem
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Hus och hem
Helle Helle
Helle Helle sätter verkligheten och vardagen på spel

Helle Helle slog igenom med Rödby-Puttgarden. I Hus och hem möter vi unga människor, några har familj, andra ännu inte. Allt utspelar sig i en småstad.

Du hittar länken till ett smakprov till vänster.

Huvudpersonerna Anne och Anders försöker skaffa barn. De flyttar till ett hus i ett samhälle söder om Köpenhamn, längs kusten. Det är där Anne har växt upp. Nu är hon tillbaka och Anders börjar pendlar till sit arbete i Köpenhamn. För att Anne ska kunna gå vidare i livet måste hon återvända till denna hembygd, till ungdomens vänner Charlotte och Anita, till minnet av föräldrarna och alla andra, till allt det som varit.

- Jag är verkligen glad över att vara här.
- Är du?
- Ja. Det var bra att vi flyttade. Ibland behöver man den sortens omvälvningar.
- Ja.
- Jag vet inte vad vi var så rädda för att gå miste om. Jag saknar i alla fall inte Köpenhamn. Gör du?
- Nej.
- Det här är något av det bästa vi har gjort.
Han böjer huvudet bakåt och ger ifrån sig ett högt, belåtet ljud. Jag blåser lite luft uppåt mot en hårlock som hela tiden faller ner."

Recensioner:
"Danska Helle Helle är en mästare på att skildra vanliga människor med rätt torftiga små liv. Hennes prosa är kristallklar, detaljerad men samtidigt avskalad, och hon har en osviklig blick för nojor, neuroser och knasiga beteenden som gör sig påminda mitt i sina huvudpersonernas grå vardag. Dessutom skriver hon så torrt konstaterande att man inte kan undgå att uppfatta det som sarkasm - väldigt underhållande."
En boknörds bekännelse i Bokblogg i Expressen av Lisa Jannerling

"Hus och hem är inget mindrre än ett mästerverk i konsten att berätta allt utan att säga ett ord för mycdket."
Anne Ralf Hållbus, Fönstret

"Ingen förenar som hon realism och minimalism. Varje författarutbildning med psykologi och språklig sparsamhet på schemat hade kunnat anställa henne som gästprofessor. ... Detta är de subtila åtbördernas roman. En prosakonst i klass med Marcel Prousts, mot en doftfond av fläskstek, svett och öl. ... Hon är ett fenomen, eller snarare unikum."
Jan Karlsson, Sundsvalls Tidning

"Tillståndet hos hennes romankaraktärer läses mellan raderna. Vardagens banaliteter blir rafflande dramatiska. Få kan som Helle Helle måla grådasket med sådan färgrik palett. Det novellistiska anslaget borgar för en bred läsekrets. En bok att läsa på spårvagnen eller lunchrasten."
Catrin Villaume Fägerstrand, Norrköpings Tidningar

Det tas upp jämförelser med Marcel Proust, när recensionerna av Hus och hem börjar komma, men först P1:s Kulturnytt:

"Helle Helle. Extremt behaglig att läsa. Avstressande och intelligent. Inga onödiga ord, ingen övertydlighet, och en intrig som även den mest pressade kan komma ihåg. Det handlar om mat, hus och kärlek - med hur mycket undertext som helst."
Marie Lundström

Och Marie Lundström i radions P1 igen:
"Helle Helle låter oss färdas ner i vår egen svala källare, ner till våra egna besvikelser och vår egen lyckoskräck. Författaren bygger trappan, men stegen tar vi själva." Vackert skrivet för att vara en recension, en vacker bild.


Från danska tidningar:

"Hus och hem är en realistisk roman i den allra mest banala betydelsen av ordet: en berättelse om någon, som kunde vara du eller jag, på ett sätt vi har sett många gånger förr. Men Helle Helle sätter ändå sin alldeles speciella ton på denna tradition. Hon handhar träffsäkert sin generationsroman."
Jyllands-Posten

"Genom de vardagliga bestyren och samtalen åskådliggör personerna, var och en på sitt sätt, litteraturens stora teman: kärlek, otrohet, födelse, vänskap, död."
Politiken

"Tänk att det fortfarande kan skrivas på detta sätt: glasklar realism med vibrerande undertoner … Och en kärleksroman av klass."
Ekstra Bladet

« Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man  |  Ner till hundarna »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!