Lindelöws Bokförlag


Pris:
70 :-

Kategori:
Roman
Översättare:
Einar Heckscher
Originalspråk:
Engelska
Format:
110 x 180 mm
Sidor:
240
ISBN-13:
9789185379095
Utgivning:
2008 oktober
Upplaga:
3
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
Originaltitel:
Ask the Dust
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Ristat i damm (pocket)
John Fante
Långfilmen Ask the Dust bygger på denna roman

Denna amerikanska kultbok gavs ut första gången 1939. Den ingår i den s k Bandini-kvartetten. Häromåret blev boken Ask the Dust långfilm, i regi av Robert Towne.

Det är Einar Heckscher som översätter både John Fante och Charles Bukowski till svenska. Just romanen Ristat i damm blev långfilm 2006. Nu finns den återutgiven i denna reviderade översättning.

I förordet till denna bok skriver Charles Bukowski om sin tvillingsjäl John Fante: "Han skulle komma att få en livslång inverkan på mitt skrivande." Det finns också extramaterial om boken, bland annat en dikt och ett efterord av Einar Heckscher.

Något om innehållet:

Arturo Bandini är 20 år, flyttar till Los Angeles och hyr ett rum på pensionatet som ligger på krönet av Bunker Hill. Den framtid som hägrar är att skriva en hel roman, att bli författare. Han får rätt besked från en känd tidskrift och 150 dollar för publiceringen av novellen Den lilla hunden skrattade. Då säger han till sig själv: "Du har tio år på dig att skriva en bok".

Klassikern Ristat i damm handlar också om kärlek, förstås. Arturo Bandini blir djupt förälskad i en mexikansk nyckfull skönhet, servitrisen Camilla Lopez på Columbia Buffet. Han upptäcker också storstaden och diktar dessa vackra rader: "Los Angeles, skänk mig en bit av dig! Los Angeles, kom till mig på samma sätt som jag kom till dig ..."

Recensioner:
"TIPS FÖR REGNIGA DAGAR. En strålande roman om kärlek och författardrömmar skriven av mannen som Charles Bukowski kallade sin litterära gudfar."
Kristoffer Kviberg, Göteborgs-Posten

"Det är en mycket intensiv och kraftfullt levande roman med figurer som man engageras av. Fantes prosa, i uttrycksfull svensk språkdräkt, är komprimerad och associationsrik utan att bli svår och otydlig. Denna tragiska och gripande skildring rör ofta vid sina människors livsnerv på ett lika närgånget som övertygande sätt. Verkligen en minnesvärd människoskildring!"
Ingvar Engvén, Bibliotekstjänst

"Men det är en skildrat med ett språk som är både medryckande och bedövande vackert. Levande och färgstarkt, med meningar som böljar fram poetiskt. Stiligt i originalspråk, minst lika bra i Einar Heckschers svenska språkdräkt."
Thomas Drakenfors, biblioteket i fokus

"Det är en mycket amerikansk historia om ärelystnadoch passion, bitvis slagkraftig men också irriterande med sin högstämda outsider-romantik."
Jan Ceder, GT

NÖJESMAGASINET CITY:

Coola böcker om kämpande författare (min favoritgenre):
John Fante - Ristat i damm
Klas Östergren - Gentlemen

Coola böcker om och av sköna fyllon:
Charles Bukowski - Postverket
Hunter S. Thompson - The Rum Diary

BAD CASH QUARTET
Bad Cash Quartet bildades på Lundenskolan i Göteborg 1993/94. Barndomsvännerna Martin, Jonas, Carl och Kalle gick i samma klass. De var fjorton år och tyckte allt var tråkigt och meningslöst. Redan från starten var bandet viktigare än allt annat. De repade fyra dagar i veckan. Det var inte så mycket musiken som gängkänslan och viljan som höll dem samman. Om man bygger upp en egen värld kan ingenting komma åt en. Så är det än idag.
Albumet ”Outcast” möttes av lovord överallt och blev en försäljningsmässig framgång. Bad Cash gjorde 120 utsålda spelningar i Sverige.
-Vi hade sett fram emot det här i hela våra liv. Det var kul, men som vanligt fanns det ju ingenting att hålla fast vid. ”Ristat i damm” är fortfarande världens bästa bok, säger Martin. SENASTE SKIVSLÄPP / "Midnight Prayer" CD

« Plåtad  |  Vägen till Los Angeles »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!