Lindelöws Bokförlag


Reapris: 75 :- 
Ordpris: (125 :-)
Kategori:
Roman
Översättare:
Ninni Holmqvist
Originalspråk:
Danska
Format:
140 x 210 mm
Sidor:
192
ISBN-13:
9789185379101
Utgivning:
2007 oktober
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Forestillingen om et okomlicerat liv med en mand
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man
Helle Helle
Ännu en översatt roman från den uppmärksammade Helle Helle

Ännu har de unga samboparet inga barn i sitt förhållande. Susanne drömmer om en okomplicerad vardag. Kan hennes man Kim ge henne det?

Helle Helle fick mycket uppmärksamhet när hennes roman Rödby-Puttgarden ut på svenska. I Danmark är hon en etablerad författare ur den yngre generationen, med rykte om sig att skriva en tät prosa. Här hennes andra roman på svenska.

Så här säger Helle Helle själv i en intervju i Tidningen VI, december 2007: "Men det får gärna bullra och braka under ytan. Som ett hemingwayskt isberg ... Det händer inget, men handlar om allt."

LÄS ett avsnitt ur boken här. Klicka på pdf-symbolen nedan.

Susanne bor tillsammans med sin man Kim i en lägenhet. Medan Susanne går till jobbet på sjukhuset för att städa, laga och servera mat, sitter Kim hemma och skriver på en roman. Först trivs hon på jobbet, sedan säger hon upp sig och börjar städa svart hemma i olika fina våningar. Sent på hösten ber Susannes före detta arbetskamrat Ester att få flytta in hos dem - tillfälligt. Hon är höggravid, efter tre missfall, och står just nu inte ut hemma hos sin man. När Susanne går iväg och städar, stannar Ester hemma och vilar sig, och Kim försöker få inspiration att fortsätta skriva på romanen.

Det finns tre saker som Susanne brukar fantisera om, utan att säga det till någon, och som alltid ger henne tröst. Det första är fantasier om ett okomplicerat liv med en man. Eller som det står i romanen: "Det ena var tanken på ett liv med en man hon en gång hade känt. Det var ett okomplicerat och konkret liv. De skulle ha ägnat sin tid åt beröringar, utflykter och shopping. De skulle ha gått till jobbet och haft barn. Det skulle inte ha varit ett brott att fantisera om familjefester eller en ny lampa över matbordet. De skulle ha haft vänner som kom på besök varje helg ...".

Det andra Susanne, i all tysthet, brukar fundera kring är att hon skriver Kims nekrolog och sedan håller ett storslaget tal på hans begravning.

Det tredje som Susanne emellanåt föreställer sig som tröst, är lägenhetens inredning - om hon hade bott där ensam.

Recensioner:
Expressens Bokblogg, med Lisa Jannerling:
"Det första jag gillar med danska Helle Helles Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man är så klart titeln. Den stillsamma humorn är en så skön kontrast till berättelsens grå vardagsrealism. För det är det Helle Helle skriver: enkla historier om hårt arbetande kvinnor som sliter med tråkiga relationer, tråkiga jobb och tråkigt hushållsarbete. Men bli inte avskräckt! - det är allt annat än trist: dialogen är fantastisk och mitt i den där grå vardagen finns ändå en hel del grejer att fnissa lite tyst åt ... Jag ska genast kasta mig över nästa Helle Helle-bok."

"Här lyser det stillsamt om en kvinna och en man och ännu en kvinna, mitt i och ovanpå och under drömmar, jobb, romanförfattande, graviditet, tystnad och tröst."
Månadstidningen M

"Helle Helle har god hand med sina huvudpersoner och en fenomenal förmåga att antyda just så mycket om dem att vi kan lära känna dem. Intelligent, vasst och bitvis också roligt, trots den sorgsna undertonen."
Gunilla Szemenkár, Btj

"Sällan läser man en så ytligt sett händelselös roman som bär på så mycket inbunden ledsnad och oformulerad ilska, sorg, smärta."
Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

"Helle Helle är en mästare i grått, och hon, liksom översättaren Ninni Holmqvist i sin tur, är obarmhärtigt skicklig på att med små medel mejsla fram sammanbiten, knappt medvetandegjord, besvikelse."
Ingrid P Bosseldal, Göteborgs-Posten


Danska recensioner, av Helle Helles Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand:

"Lukter och dofter slår emot läsaren i mötet med Helle Helles fina och oroväckande roman med den humoristiska titeln 'Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand'."
Berlingske Tidningen

"Helle Helle är långsamt på väg att bli en stor berättare. Och låt oss under tiden glädja oss åt den stilkonst där hon förvandlar det banala till något unikt - och får läsaren att i stillhet le."
Information

"Helle Helles författarskap med en blandning av vardagsrealism och konstnärlig touche förtjänar att bli en succé. Hon blir såld och översatt, hon läses mycket av gymnsieelever. Det är som vi vet i skolan som litteraturläsare skapas."
Jyllands-Posten

"Helle är en mästare på antydningens konst (nästan) lika bra som Hemingway … Helle visar hur den moderna tidens många möjligheter kan ge bakslag i handlingsförlamning och bortträngning."
Politiken

"Sammanfattningsvis, liksom föregångaren 'Hus och hem', är det en djupt, djupt fascinerande skildring av det vanliga livet, som inte alls är alldagligt, och av en kvinna som inte kan finna sig tillrätta i det."
Kristeligt Dagblad

"Helle Helle chockstartar sin nya roman med sådan brutalitet att alla de påföljande tillbakablickarna av ren och skär smärta gör dubbelt ont (och gott)."
Weekendavisen

« Så nära barfota (pocket)  |  Hus och hem »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!