Lindelöws Bokförlag


Pris:
60 :-

Kategori:
Noveller
Översättare:
Peter Stewart
Efterord:
Natalia Kazmierska
Originalspråk:
Engelska
Format:
110 x 180 mm
Sidor:
326
ISBN-13:
9789188144867
Utgivning:
2007 februari
Upplaga:
2
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Pocket
Originaltitel:
Notes of a dirty old man
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
En snuskgubbes anteckningar
Charles Bukowski
Historier skrivna på 60-talet för undergroundtidningen Open City

En av Charles Bukowskis mest lästa böcker, hans krönikor, från legendariska tidskriften Open City i Los Angeles. Detta blev hans genombrottsbok.

Där på undergroundtidningen Open City, i Los Angeles, började historier publiceras veckovis, anteckningar som skulle göra Charles Bukowski beryktad och berömd när de sedan gavs ut i bokform. Han döpte krönikorna till En snuskgubbes anteckningar, och så här skriver han själv i Förordet till urvalet 1969:

" … man slår sig ner med en öl och går lös på maskinen en fredag eller lördag eller söndag och på onsdag är grejen ute över hela stan … Folk kommer hem till mig – alldeles för många faktiskt – och knackar på dörren för att tala om för mig att dom är heltända på EN SNUSKGUBBES ANTECKNINGAR … Jag hoppas att det här urvalet ska vara till hjälp för dig. Om du vill skicka mig pengar går det bra. Eller om du vill hata mig, så går det också bra."

I efterordet skriver krönikören och kulturjournalisten Natalia Kazmierska:
"Men min Bukowski är ju någon annan. Någon som ägnat så mycket möda åt att dissekera kärleken att jag vill hylla honom som en förstaklassig relationsexpert. Någon som så totalt ratat de prydliga normerna genom att öppna famnen för 135-kiloshororna, de förlorade fjollorna och de enögda idioterna."

Recensioner:
"Men i sina bästa stunder är dessa skildringar oefterhärmliga, starka, mycket humoristiska och välriktade smockor mot all förljugenhet, levererade med stilsäkerhet och ett äkta uttryck, till skillnad från de flesta av Bukowskis efterföljare."
Emil Ekeblad, BTJ

"Han är en viktig betraktare av världen från de utslagna människornas perspektiv, och han ger oss en annorlunda samhällskritik ... Bukowski presenterar oss för sina egna funderingar och åsikter genom berättelser som balanserar på gränsen mellan det vardagliga och det vansinniga, så övertygande att det är svårt att inte bry sig."
Sofie Nikolajsen Bergh, Tidningen Kulturen

Nikanor Teratologen skriver i sin krönika om En snuskgubbes anteckningar:
"Svaret är att det inte endast kan vara kul utan även angeläget, uppfriskande, autentiskt och djupsinnigt, om ett sådant grubblande, Mahler- och Brahmslyssnande, sympatiskt vidunder som Charles Bukowski är den som med säker hand leder läsaren in i ett sönderfallande storstads-USA:s undervegetation.
I denna outröttligt betraktade och avlyssnade solkiga våndan finns nämligen en vild glädje - de barnsliga hugskottens, formuleringsuppspårandets, genomskådandets, uppgivnehetens, motsträvighetens och de obekväma sanningssägandets glädje.
Man finner sig helt enkelt i gott sällskap med denne vresige, stinkande, ständigt berusade, efter kvinnor suktande och kvinnosmädande, storartat odräglige självcentrerade skitstövel och svartsynsprofet. Han finner de rätta orden för det han måste säga, och jag lyssnar gärna."
Tidningen Kulturen

"En bok som du kommer att bära med dig resten av livet."
Twen Magasin

"Den anarkistiska satirens mästare ... En legend i sin livstid."
New York Review of Books

« Drivved (pocket)  |  Factotum »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Titta in på:

www.folkboken.se

En gratis Pröva-på-bok. Klicka på knappen ovan eller här!