Lindelöws Bokförlag


Pris:
180 :-

Kategori:
Roman
Översättare:
Håkan Järvå
Originalspråk:
Danska
Format:
150 x 205 mm
Sidor:
204
ISBN-13:
9789188144966
Utgivning:
2006 oktober
Upplaga:
1
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Rødby-Puttgarden
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Rödby-Puttgarden
Helle Helle
"... en fröjdefull Rödbyblues..." från Danmark

Boken Rödby-Puttgarden fick pris som bästa roman i Danmark 2005, av de danska kulturjournalisterna.

Författaren Helle Helle sägs skriva i Hemingways språktradition, där mycket av innehållet placeras mellan raderna. Romanen handlar om författarens uppväxtmiljö i det lilla samhället Rödby, innan hon sökte sig till universitetet inne i Köpenhamn.

LÄS ett utdrag ur boken, klicka på pddf-filen till vänster:

Två systrar delar lägenhet på den danska sidan, i Rödbyhamn, vid färjelinjen Rödby-Puttgarden. Tine, som är storasyster, har just fått en baby med en okänd man. Jane ska börja arbeta på båtarna, precis som sin syster och som deras mamma tidigare gjorde.

När systrarna talar om sin mamma försöker de förklara: "Om någon frågade mamma hur hon mådde brukade hon svara med vad hon hade gjort." För kvinnorna passerar män förbi alldeles för fort.

Under en av Janes första arbetsdagar i parfymeriet på båten träffar hon en kollega:
"Han sträckte sig ned efter en låda och nuddade vid min höft på vägen upp. Marken gungade lite under mig. Hans ansikte var tätt inpå mitt, så jag rufsade om hans hår med en självsäkerhet som var olik mig.
- Ska du inte klippa dig snart?
- Kan du klippa hår?
- Nej.
- Synd. Jag skulle gärna bli klippt av dig."

Inom loppet av en vecka dör fyra personer i deras närhet i Rödbyhamn.

Recensioner:
"Mitt i sin anspråkslöshet är Rödby-Puttgarden ett läsäventyr."
Rikard Flykt, Trots Allt

"Sällan bär en skenbart trivial text på så stor och skälvande innebörd."
Jan Karlsson, Kristianstadsbladet

"Helle Helle skriver bra på samma sätt som Hemingway skrev bra; de novellistiska korta texterna i hennes bok har en extremt hög koncentration. Man ser toppen på isberget, samtidigt som man vet att det stora och hemska livet utspelar sig under ytan."
Anders Paulrud, Aftonbladet

"Romanen kretsar inte kring dramatiska händelser. Död och sorg förekommer men är aldrig centrala händelser för berättelsen. Detta stjälper den dock inte, snarare tvärtom, det är det som ger romanen dess styrka. Varenda vardagssyssla berättas med en sådan värme att jag avundas allt systrarna gör, även om det handlar om stressiga arbetsplatser och en kanske allt för rörig lägenhet. Systrarna lever inte i överflöd, men där finns en kärlek och en värme dem båda emellan som inte går att köpa för pengar."
Cathrine Beijer, internettidskriften www.nittondestolen.se

"Vackrast är den starka solidariteten mellan människorna och den stoiska insikten att livet ibland lever sig själv, men att de små sammanhangen och de nära relationerna ger det dess värdighet. Romanen har redan rönt stor uppmärksamhet i Danmark och gör sig väl förtjänt av detsamma hos oss."
Gunilla Szemenkår, Bibliotekstjänst

"Tvärtom är Rödby-Puttgarden en ovanligt kärleksfull gestaltning av det lilla samhällets erbjudande om ett möjligt sammanhang."
Ingrid P Bosseldal, Göteborgs-Posten

"Hon arbetar helt enkelt med rester, av avbrutna förhållanden eller outfört våld, som ligger mellan människor och påverkar deras sätt att uppfatta och tala med varandra. Det fragmentariska blir ett sannare sätt att beksriva världen."
Sara Gordon, Dagens-Nyheter

"Det vill säga: vältempererad, tonfallssäker realism. Ekonomiskt och skickligt skriven."
Nina Lekander, Expressen

"Rödby-Puttgarden är en släktkrönika i det lilla formatet som med några lika skissartade som precisa pennstreck tecknar tre generationers kvinnor."
Ann Lingebrandt, Norrköpings Tidningar

Recensioner, vid orginalbokens utgivning i Danmark:

"Helle Helle har med denna släktberättelse ännu en gång visat att hon är en av landets finaste prosaister." Berlingske Tidningen

"Helle är en mästare på att fånga vardagens charmiga okorrekta språkmelodi … En fröjdefull Rödby-blues … Rödby-Puttgarden är skriven av en författare som kan pausera som Ernest Hemingway." Ekstra Bladet

"Helle Helle skriver med en kristallklar realism som är helt i särklass, vid sidan av en dialog, en förfinad kvinnlig utveckling av den hemingwayska tekniken att bara visa toppen på isberget, så att man anar ett hav av konturer och komplikationer under den övre ytan." Politiken

"Färjetrafik är samtidigt en väletablerad symbol för resan till dödsriket, Karon och hans båt - något som passar bra till romanens både öppenhjärtliga och mer stämningsfulla iscensättning av dödens närvaro." Jyllands-Posten

« Ner till hundarna  |  Rödby-Puttgarden (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.