Lindelöws Bokförlag


Pris:
150 :-

Kategori:
Roman
Översättare:
Einar Heckscher
Efterord:
Gunnar Fredriksson
Originalspråk:
Engelska
Format:
150 x 205 mm
Sidor:
224
ISBN-13:
9789188144881
Utgivning:
2016 juni
Upplaga:
nr. 1
Lagerstatus:
Finns på lager
Bandtyp:
Inbunden
Originaltitel:
Heart of Darkness
 Smakprov
 Högupplöst omslagsbild
Mörkrets hjärta
+ novellen Pionjärerna och Afrikabrev
Joseph Conrad
Klassikern om resan uppför Kongofloden - i nyöversättning

Mörkrets hjärta ges ut i nyöversättning. Joseph Conrads bok har inspirerat många. I den oförglömliga vietnamfilmen Apocalyps Now spelas den demoniske Kurtz av Marlon Brando.

Den koloniala historien om livet på och kring Kongofloden i slutet av 1800-talet är dramatisk. Sjöfararen Marlow berättar sin historia för sina vänner på en pråm i Themsen. Flodångaren som Marlow var sjökapten på rörde sig långsamt uppför den ormlika floden mot den belgiska handelsstationen längst bort, längst in, i centrum av mörkrets hjärta. På världskartan av detta okända trakter för européer, en bit av djungeln som Bolaget bit för bit erövrat. Här, i mörkrets hjärta, härskade elfenbensjägaren mr Kurtz oinskränkt, sped skräck och död omkring sig. Kurtz var mer framgångsrik än alla Bolagets andra elfenbensjägare tillsammans.

LÄS prov från boken här. Klicka på pdf-symbolen till vänster.
OBS! Vid KÖP av boken, så medföljer inget skyddsomslag längre.

I bokens extramaterial ingår novellen Pionjärerna, också det en berättelse från kolonisationen av Afrika. Det finns också brev skrivna av Joseph Conrad då han själv var sjökapten i Kongo och en teoretisk text: Om diktandets konstart.
Mörkrets hjärta och Pionjärerna är de enda skönlitterära texterna som Joseph Conrad skrev om Afrika.

Gunnar Fredrikssons efterord till boken inleds så här:
"Joseph Conrads berättelse Mörkrets hjärta är den mest inträngande kritiken av kolonialismen i klassisk skönlitteratur."
Och fortsätter:
"Nu började en av de värsta utplundringar och skräckvälden i kolonialismens historia. Den begärliga varan var elfenben, senare också gummi."

Sveriges främsta Conradkännare Gunnar Fredriksson har skrivit biografin I Joseph Conrads farvatte (1982). Nu har han läst Mörkrets hjärta igen och följt Einar Heckschers nyöversättningar och skrivit ett långt efterord. Där pekar han på den stora betydelse som Mörkrets hjärta haft och att den klassiska romanen ständigt lockar till sig nya läsare.

I efterordet citeras berättaren och sjökapten Marlow: "Han har sett 'våldets djävul och girighetens djävul' och han väntar något ännu värre, inåt landet. Han går ut i solskenet, 'och det tycktes mig som om jag hade trätt in i ett främmande helvetes glädjelösa cirkel.'"

Och: "Den lilla hjulångaren kryper uppför floden genom ett landskap med väldiga träd, 'som en slö skalbagge krypande på golvet i en högrest pelargång', och Marlow föreställer sig ett besök i urtiden, 'i de första tidsåldrarnas mörker', eller ett nedstigande i dödsriket."

Recensioner:
"Lindelöws bokförlag gör en stor kulturgärning när man åter gör Mörkrets hjärta tillgänglig för nya läsare och dessutom har sett till att ge ut en nyöversättning."
Lennart Johnsson, Sjömannen

5 stjärnor i GT: "språket glänser och skimrar"
Ingrid Norrman, GT

"Om jag uppmanades nämna tio böcker som betytt mest för mig, skulle Mörkrets hjärta vara en av dem. Det märkliga (och kanske hemska) är att den inte förlorat i aktualitet."
Karin Widegård, Göteborgs-Posten

"mästerverket Mörkrets hjärta ... Einar Heckschers översättning är bra ... Lindelöws utgåva av Mörkrets hjärta är snyggt formgiven av Magnus Körner."
Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

"Här finns också en del brev av Conrad och ett efterord av Gunnar Fredriksson som sätter in Mörkrets hjärta i ett biografiskt sammanhang. Den starka novellen Pionjärerna är ett mycket bra sidomaterial till den fantastiska romanen."
Magnus Dahlerus, BTJ 2006

"Mörkrets hjärta är den mest inträngande skönlitterära kritiken av kolonialismen ... Mörkrets hjärta tillhör den typen av böcker som aldrig blir inaktuell ... Till det fina med nyutgivningen av Mörkrets hjärta hör att boken innehåller en del extra material som komplitterar tillkomsthistorien kring romanen."
Anders Paulrud, Aftonbladet

5 stjärnor i Expressen: "Så rapp och vass att man tror att den skrevs igår."
Måns Ivarsson, Expressen

"Att ge ut den på nytt, som nu i ny översättning av Einar Heckscher, tycks synnerligen motiverat.
Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

"Om du missat Mörkrets hjärta, läs nyöversättningen."
Håkan Linger, Biblioteket i fokus

« Rikedom förpliktigar  |  Mörkrets hjärta (pocket) »
Titel, Författare, ISBN

Bli medlem. En gratis bok på köpet. Gå in på BOKSTÖDET här på förlagets hemsida.

 

Mer information om förlagets egen bokklubb.Titta in på:

www.folkboken.se

Om du vill skicka in ett MANUS, gå in på fliken "Om förlaget" ovan och läsa mer.