Lindelöws Bokförlag

En helkväll om Charles Bukowski

En helkväll om Charles Bukowski var det i början av november, på Farsta bibliotek i Stockholm. Då pratade Göran Greider under rubriken "Ett Amerika utan mening". Och Einar Heckscher läste sina nyöversatta Bukowski-dikter ur "Dagarna rusar iväg som vilda hästar över bergen". Dessutom visades bokens illustrationer i en utställning av konstnären Erling Öhrnell. Till kvällen kom över åttio personer som alla njuter av Bukowskis sällskap.En nyöversättning av Heinrich Bölls klassiker Katharina Blums förlorade heder ges nu ut. Det är Karin Löfdahl, som också översatt Herta Muller, som givit boken ny språkdräkt. Och kännaren och kulturjournalisten Per Svensson finns med, med en essä som han kallar "Heinrich Böll, Katharina Blum och Ulrike Meinhof".

 

En av Finlands mest lästa deckarförfattare växte upp i Karelens gränstrakter, mellan Finland och Ryssland. I sin första thriller Med en mördares ansikte utspelar sig handlingen just där, men också i Helsingfors och Tallin. Matti Rönkä heter denna Finlands populära författare, vars böcker ges ut av Lindelöws.

 

Vid sidan av de inbundna böckerna kommer också pocketutgåvor. Drivved av Charles Bukowski. Och en om midsommarfesten som överraskade de gamla vännerna och lämnade mörka spår efter sig, i Tomas Böhms roman Bortresta. En annan: Irans mest kända kvinnliga poet, Forough Farrokhzad, med Mitt hjärta sörjer gården.

 2011-06-16