Lindelöws Bokförlag

Milstolpar i utgivningen

Förlaget har passerat hundra utgivna böcker och nästa år så firas 20-årsjubileum. Bland dessa böcker är Karin Boyes noveller, som inte varit utgivna sedan 1940-talet, en milstolpe i utgivningen. Finns det andra bra exempel?Ja, förlagets mesta klassiker är Mörkrets hjärta. Den finns både som inbunden bok och pocket. Joseph Conrads berättelse om kolonialiseringen av Afrika och resan upp för Kongofloden är gastkramande läsning, en roman som inte är mer än hundra sidor lång.

 

Den mest arbetskrävande boken är Det nya landet. Över 700 skribenter skickade in sina texter, noveller, dikter och självbiografiska berättelser. Av dessa valdes 44 författare ut, och boken kompliterades med 12 olika illustratörer, alla bosatta i Sverige, men själva eller med föräldrar födda utomlands.

 

Förlagets mesta debutant är Kjell Eriksson. Först debuterade han med Knäppgöken, och när han kom ut med sin första kriminalroman, Den upplysta stigen, blev den utsedd till årets bästa debut. Den mest tabubelagda är En snuskgubbes anteckningar. Och den mest såriga är Spilld mjölk och röda tulpaner. Den mest ...

 

maj 20082008-05-08