Lindelöws Bokförlag

Nobelpriset i litteratur 2016

Nobelpriset i litteratur 2016 går till Bob Dylan. Det är många som är förvånade. Men det är också ett namn som många andra har haft förhoppningar om: Varför inte en musiker och textförfattare? Den och många av böckerna här, och inne på hemsidan om du surfar in, passar att lägga under granen. För en bokälskare kan det dessutom kännas som "julafton" många gånger under ett år.En av Bob Dylans hyllade skivor är Highway 61 Revisited från 1965. Då tog han med sig rockmusiker in i studion och spelade in dessa nio låtar, bland annat paradnumren "Like a Rolling Stone" och "Desolation Row". I serien 33 1/3 har musikskribenten Mark Polizzotti skrivit om denna platta. Aftonbladet utsåg under Nobeldagen albumet till Dylans bästa av alla hans drygt 60 som kommmit ut, bootlegs inräknat.

 

Förlaget har också givit ut andra böcker som lyfter fram just sångtexter, att dessa kan sägas vara so ren poesi. Och Sångpoesin har för första gången fått ett Nobelpris! Det är vi många som är glada för.

 

Ola Magnell diktar om vardagen, det blir till poesi och gör hans låttexter till något unikt. Alla dessa, hela hans låtkatalog, finns samlade i boken Ord & Inga visor. I Tomas Andersson Wij sjunger blues från Sverige, där skriver författaren om Tomas Andersson Wijs texter och berättar om att hans liv och erfarenheter gjort avtryck i poetiska låtar.

 

Bod Dylan är nummer tre i serien 33 1/3. Nummer fyra i serien är David Bowies Low. De två första böckerna knyter också an till texterna, men handlar också medmusikerna och den tid då plattorna spelades in: Patti Smiths Horses och Neil Youngs Harvest.2016-10-13