Lindelöws Bokförlag

Om att överleva i ett ghetto

Den danska författaren Ahmad Mahmoud kallar sin uppväxtmiljö i en förort i Köpenhamn för ghetto, med gängkonflikter, bilbränder och överfall. Där utsattes han för våld och var själv en del av hederskulturen. Hans självbiografi handlar Om att överleva, hur han började leva ett annat än det liv som hans egen familj levde. Han tycker det är viktigt att dessa frågor diskuteras, och att det ska vara högt i tak.KÄND TYSK FÖRFATTARE: Ferdinand von Schirach är författare, men också advokat i Berlin. Här ges hans fjärde bok ut på svenska - en spännade berättelse om att leva i olika gränsland - Tabu.

 

ROMANDEBUT: Folkmusikerna och numera skådespelare i Tårtan, Gunnar Källström, har skrivit sin första bok, med titeln Säg att du älskar mig, tre gånger. Det är en stark uppväxtskilring från, som man numer säger, en dysfunktionell familj. Ragnar i berättelsen tar hjälp av en skyddsängel, fantasin.

 

Lindelöws nya musikserie har kommit med fyra volymer. Bod Dylan är nummer tre i serien 33 1/3. Nummer fyra är David Bowies Low. De två första böckerna knyter precis som de senare också an till texterna, men handlar också om medmusiker och privatlivet då LP-skivorna spelades in: Patti Smiths Horses och Neil Youngs Harvest.

 

En viktig bok från i fjol, som också bejakar fantasin, är Ola Magnell låtskatt, hans poetiska musiktexter. Hela hans låtkatalog finns med i boken, och lite till, i Ord & Inga visor.2017-01-23